Alla ställde upp för att bygga nytt klubbhus

Spikat och klart! Och då pratar vi inte om någon tränardröm kring ett prima lagbygge, utan om ett verkligt husbygge. Järla IF:s nya klubbhus är spikat och klart.

Det här är någonting annat än desperationen hos ledarna i Järla IF i början på 2000-talet. Nacka idrottsplats hade visserligen en komfortabel fotbollsplan, och sedan blev ledarna i Järla IF ännu gladare när arenan moderniserades med konstgräs, men där tog det stopp.

Domare och spelare fick ju byta om längre bort, och sedan jogga över parkeringsplats och gammal grusplan för att komma till fotbollsplanen. Några ihopsatta gamla baracker inne på idrottsplatsen kallades för klubbhus.

Sån´t var livet för Järla IF.

Redan 2004 skickades den första bygglovsansökan in till det kommunhus som bara ligger en dundrande Zlatan-spark ifrån. Först nio år senare och 130 000 kronor fattigare (flertal ritningar och flera bygglovsansökningar) fick Järla IF ett klartecken för att bygga ett klubbhus inne på Nacka idrottsplats.

Bort med de gamla, ihopsatta barackerna. Istället ideella insatser av obeskrivligt slag för att få upp en tvåvåningsbyggnad på 480 kvadratmeter. Ett nytt klubbhus innehållande fyra omklädningsrum med tillhörande duschrum, toaletter och caféteria. På övervåningen domarrum, kansli, speakerbås, rehabutrymme, VIP-läktare.

På klubbens hemsida har man under våren lagt ut en artikel om vilken tid spelare från A-lag, via juniorer till pojk- och tjejlag lagt ned för att hjälpa till. Rubriken säger att entusiasterna under vecka nio lade ned EttHundraFemton timmar och Femton Minuter.

- Det har blivit en enorm gemenskap i föreningen, säger klubbens ordförande Rickard Waldenström i en intervju i Nacka Värmdö Posten.

- Tillsammans har vi lagt ned över 5000 ideella timmar, och folk har varit här varje helg och hjälpt till. Otroligt.

Tanken är att alla ska kunna utnyttja klubbhuset, och då har Järla IF även inkluderat ungdomarna i den skatepark som sedan några år ligger precis utanför klubbhuset.

I dagens Stor-Stockholm talas det hela tiden om ur intensivt denna del av Sverige växer. Det växer och det växer, inte minst i kranskommunerna. Tro bara inte att Järla IF är någon ung förening som växer och bygger till enbart av den anledningen. Nej, sanningen är den att Järla IF börjar förbereda sig för sitt 100-årsjubileum.

Föreningen bildades den 10 juni 1914 vid Saltsjö-Järlas station.

Att denne artikelförfattare själv har starka minnen av Järla IF:s herrlag i fotboll sisådär 30 år tillbaka har att göra med att han hade en kompis som då tränade laget. Nye tränaren Carri Ekström klarade uppgiften på ett utmärkt sätt – Järla IF segrade för andra året i rad på den svenska fotbollens tredje division-nivå.

År 2013 inledde herrarnas A-lag med segrar i division 4 M. Damerna inledde med vinst i division 3 B.

Ute på fotbollsplanen finns mycket att göra för klubbmedlemmarna under hela året – däremot kan alla inblandade i bygget av klubbhuset se ett slut. Spackling, slipning och målning är utmaningar att klara av, men i maj månad har framtidsdrömmen förverkligats.

LEIF EKSTIG