Tionde raka för Nybohov i Landslagets Fair Play Trophy

Idrottsskolan Nybohov försvarade titeln i inomhusturneringen för flickor och pojkar i sjätteklass, Landslaget Fair Play Trophy. De senaste tio åren har skolan segrat.
Idrottsskolan Nybohov

Landslaget Fair Play Trophy är en inomhusturnering för alla killar och tjejer som går i sjätte klass. Spelformen är futsal där pojkarna respektive flickorna möts i en match som spelas 4 x 10 minuter.

Finalspelet gick som brukligt i Spångahallen som med sin nylagda konstgräsmatta bjöd på Spontanfotboll LFPTfina förutsättningar. Med den sena våren såg barnen verkligen ut som kor som släpps ut på sommarbete när planerna beträddes. Det var liv och rörelse överallt. Skulle skolverksamheten se ut som det gjorde i Spångahallen på torsdagen skulle det inte finnas några påbud om att ungdomar rör på sig för lite. Det var inte bara de som spelade utan även publiken som inte deltog i matcherna spelade på en spelyta där det stod mål uppställda.

Lagen som hade kvalificerat sig till finalspelet hade tagit sig dit genom att vinna två kvalmatcher. Bergtorpsskolan från Täby hade ett intensivt program. Den första kvalmatchen på tisdag, den andra på onsdagen och på torsdagen finalspel.

Spelarna verkade i de två första matcherna ha ångan uppe efter att ha vunnit kvarts- och semifinal. Men i finalen verkade orken tryta eller som SO-läraren som hade hoppat in som coach kommenterade finalförlusten.

– Det verkade som eleverna var nöjda med att ha tagit sig till final. Och så var respekten för motståndarna för stor.

En annan skola som hade ett körigt schema var Söderviksskolan från Upplands-Väsby. Söderviksskolan-Vistaskolan LFPTLäraren Pia Furumo berättade med ett leende att klassen även gått till final i innebandy, en final som skulle spelas senare samma dag. Efter kvartsfinalsegern började eleverna undra vad första priset var. Klassen var duktig och speciellt tjejerna var framgångsrika, men i semifinalen blev Nybohov för svåra. Ett tidigt underläge kunde inte hämtas in, men hela klassen kämpade tillsammans. Det blev i alla fall en tredje plats efter seger mot Vistaskolan.

Tidigare segrare
1994: Råsunda skola, Solna
1995: Slättgårdsskolan, Skärholmen
1996: Råsunda skola, Solna
1997: Hörningsnässkolan, Huddinge
1998: Grimstaskolan, Vällingby
1999: ?
2000: Trollboda skola, Hässelby
2001: Nyboda skola, Tyresö
2002: Nya Elementar skola, Bromma
2003: ?
2004: Nybohovsskolan, Stockholm
2005: Nybohovsskolan, Stockholm
2006: Nybohovsskolan, Stockholm
2007: Nybohovsskolan, Stockholm
2008: Nybohovsskolan, Stockholm
2009: Nybohovsskolan, Stockholm
2010: Nybohovsskolan, Stockholm
2011: Nybohovsskolan, Stockholm
2012: Nybohovsskolan, Stockholm
2013: Nybohovsskolan, Stockholm

Idrottsskolan Nybohov var lite osäkra på sin kapacitet även om kvalmatcherna hade vunnits överlägset. Det finns inte lägre någon naturlig koppling till Brommapojkarna som det fanns tidigare. Men den tveksamheten kom på skam. Dessa bollskickliga elever kunde relativt enkelt ta hem segern för tionde gången på raken.

Söderviksskolan hotade något i semifinalen men segersiffrorna skrevs ändå till 8-5. I finalen hade inte Bergtorpsskolan något att sätta emot utan klassen kunde vinna med klara 8-0. Nybyhovskolan som ligger belägen ett stenkast från Essingeleden mellan Liljeholmen och Aspudden är fortfarande obesegrade de senaste tio åren, vilken skola blir först med att besegra denna gigant?

I väntan på svaret som vi kanske får svar på nästa år vid denna tid, hoppas vi att våren snart anländer så att dessa ungdomar fulla av energi hittar en grön yta i närheten av sin skola där de kan joxa med trasan.

Resultaten från Landslaget Fair Play Trophy

Johan Wallberg