Nya krav växer fram i Tyresö kommun

Stockholms Fotbollförbunds anläggningskommitté har varit på kommunbesök i Tyresö och träffat fritidschefen Thomas Dennerby och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtsson.

I Tyresö kan det vara svårt att hitta fria markutrymmen. Ja, inte för Tyresös elitspelande damlag, som snabbt snurrar fram på minimala spelutrymmen, men väl för de styrande i den kommun som skulle vilja bygga fler bostäder.

För att få svar på frågan om fotbollens utvecklingsmöjligheter i denna kommun bokade StFF:s Anläggningskommitté in ett besök i kommunhuset. Och snart nog sitter vi på sjunde våningen, med en alldeles utmärkt utsikt ned mot Tyresövallen.

Full aktivitet råder på konstgräset i damfotbollens borg. På den tiden då herrfotbollen var den dominerande i kommunen var idrottsplatsens namn Bollmoravallen, men för några år sedan var damfotbollen så framträdande att hela riket pratade om Tyresö FF. Klart att politikerna ville förbättra marknadsföringen. Klart att idrottsplatsen behövde heta Tyresövallen.

I fjol låg publiksnittet för svenska mästarna Tyresö FF runt 2000. Fotbollssäsongen 2013 kan räkna med snurrande vändkors redan den 1 april. Då har fotbollsförbundet placerat finalen i Supercupen, mellan svenska mästarna Tyresö FF och svenska cupmästarna Kopparberg/Göteborg FC på just Tyresövallen.

Vi sitter uppe i kommunhuset och snackar fotboll. Det är vår och dagarna blir allt ljusare, men till slut tänds belysningen nere på Tyresövallen. Långa, intensiva träningspass väntar varje kväll för kommunens fotbollslirare.

Ljust och fint blir det, tro bara inte att fotbollsvärldens pampar accepterar vilken ljusnivå som helst. Nej, nu har Tyresös damlag blivit så etablerat att internationella fotbollsförbundet säger att 500 Lux inte duger. År 2014 ska kravet vara 800 Lux.

Suck och stön, här väntar nya kommunala utgifter.

Utgifter också för det nya konstgräs som ska läggas på den vinteruppvärmda A-planen. En bonus numera är att de gamla konstgräsytorna återanvänds runt om i landet. De kan placeras så att ungdoms- och spontanfotbollen får bra trivselområden – och i Tyresö är det så att det egentligen borde finnas fler Kulan-anläggningar.

Trollbäcken är exempelvis ett bostadsområde i förvandling. Med åren har medelåldern höjts i detta villaområde i Drevvikens närhet. Nya generationer har flyttat in, och medan de nya diskuterar hur de vill ha rabatter och annat så söker deras barn lekutrymmen. Barnen vill ha gräsutrymmen för spontanfotboll.

Fritidschefen i Tyresö kommun har mycket att fundera kring. Han knackar pennan i bordet, flyttar ett papper, och ser ut som en gammal förbundskapten.

Och det är han ju. Vi sitter och snackar med Thomas Dennerby – damlandslagets förre förbundskapten.

Det här är söderkisen som var förbundskapten mellan åren 2005-2012. Under den här tiden var han tjänstledig från Rikspolisens spaningsrotel.

Eftersom denne meriterade lirare bor i Tyresö kändes det som en snabb tvåfotsdribbling att få uppleva namnet på den nytillsatta posten som fritidschef i Tyresö. Den 10 januari började Thomas Dennerby i kommunhuset. Och mycket ekonomiskt snack kring den idrottsliga budgeten upplevdes direkt.

– Tack och hej, säger representanterna från Stockholms Fotbollförbund när eftermiddag blir kväll och genomgång från spontanfotboll till ett bristande intresse för fotbollsgymnasiet tagit slut.

Tro bara inte att fritidschefen får knalla hem. Nej, här väntar ett nytt möte. Vem vet, kanske politikerna får reda på de basfakta som StFF lämnat över om ett nybehov på tre fullstora 11-mannaplaner i Tyresö kommun.

Fotbollen växer, damfotbollen laddar för ett svenskt Europamästerskap, och Tyresös damer laddar för nya stormatcher på Tyresövallen …

LEIF EKSTIG