Stockholm klart för final i Cup Byggnads

Stockholms distriktslag pojkar födda 1996 besegrade Göteborg med 4-1 i semifinalen i Cup Byggnads. Finalen spelas den 28 juli på Skytteholms IP. Västerbotten eller Småland kommer att stå för motståndet.

Det blev en match med två ansikten i Johan Björkmanhallen på Hjorthagens IP. Första halvleken präglades av fart och fläkt där Stockholm ägde mest boll, medan Göteborg hotade i kvicka omställningar. Och andra halvlek kändes mer eller mindre enbart som en transportsträcka mot slutsignalen.

Stockholm inledde matchen med att äga mycket boll, men utan att direkt komma någon vart. Istället skapar Göteborg ett friläge redan i matchens tredje minut, men Hammarbys Oskar Williams i målet gör en fin räddning nere vid sin vänstra stolprot.

Göteborg skulle dock ta ledningen bara ett par minuter senare. Efter en bra slagen hörna från höger får Carlos Strandberg, BK Häcken, gå upp relativt ostörd och nicka in 0-1-målet. Snöpligt för ett spelförande Stockholm, men laget skulle resa sig.

Fem minuter senare skapar Stockholm sin första heta målchans. Det är den alltid lika kvicke William Sheriff, AIK, som i en snabb omställning hittar Marijan Cosic, Djurgården, utanför straffområdet med en passning diagonalt från höger till vänster. Cosic viker inåt från vänster och försöker med högerfoten placera bollen med en lyftning i bortre hörnet. Men Göteborgs målvakt Lukas Thell, Örgryte IS, ligger som ett streck i luften och kan snyggt tippa ut bollen till hörna.Anton Salétros Stockholm P96

Kvitteringen skulle dock komma, och vacker skulle den vara. Det är ovan nämnde Cosic som blir neddragen ca tio meter utanför offensivt straffområde efter en liten dribblingsräd. Fram kliver Anton Salétros, AIK, och med vänsterfoten sätter han snyggt och otagbart frisparken i mål till 1-1.

Målet ger Stockholmarna helt klart luft under vingarna och man fortsätter att äga mycket boll. Trots detta är Göteborg långt ifrån ofarliga i sina omställningar och det känns från sidan som att nästa mål i matchen skulle bli oerhört betydelsefullt, vilket det även blev.
Efter slarv i uppspelsfasen från Göteborgs sida så kommer Stockholm runt bra på högerkanten. Inspelet från Jesper Bolander, Hammarby, går, enligt skolboken, snett-inåt-bakåt efter backen och där möter Marijan Cosic bollen distinkt med en höger bredsida i höjd med straffpunkten. Bollen sitter välplacerat och lågt bakom en chanslös Lukas Thell i Göteborgsmålet. 2-1 var ett faktum, ett resultat som även skulle stå sig halvleken ut.

Andra halvleken rivstartar med att Stockholm gör 3-1 efter mindre än minutens spel genom David Öhrwall, AIK. Efter ett fint inspel från vänsterkanten kunde Öhrwall behärskat satte dit bollen.

Efter denna chockstart hämtar sig aldrig riktigt Göteborg och matchen känns mer eller mindre avgjord. Man skapar några halvchanser och lyckas pricka stolpen två gånger om, men den riktiga energin fanns inte riktigt där, luften gick ur i och med 3-1-målet helt enkelt.

Stockholm spelar av andra halvlek mer eller mindre fläckfritt och passar även på att utöka segersiffrorna till 4-1, återigen genom Marijan Cosic. Det är efter en fin prestation från planens för dagen bästa spelare, tillika lagkapten i Stockholm, Anton Salétros, som Cosic snappar upp en retur och på volley kan trycka in 4-1 kvarten in i andra halvlek.

När domare Fredrik Hansson, som både han och hans assisterande domare Hamza Harrami och Cetin Kocer ska ha mycket beröm för sina insatser under matchen, blåser av matchen så är det ett vilt jublande Stockholm som är klara för final i årets Cup Byggnads. Där väntar vinnaren i matchen mellan Västerbotten och Småland. En match som spelas först i slutet av juni. Finalen går i sin tur av stapeln den 28 juli på Skytteholms IP i Solna.

Stockholms DFK, Christer Lundin, ger sin syn på semifinalen:

- Vi börjar inte matchen på bästa sätt utan är slarviga i passningsspelet och tappar boll i känsliga lägen vilket bäddar för att Göteborg ska få komma i några riktigt vassa omställningar. De tar även ledningen tidigt på en hörna där vi brister i markeringsspelet. Successivt börjar vi komma in bättre och bättre i matchen och får även en kvittering tack vare en snyggt slagen frispark av Anton S. Ledningsmålet är en fin prestation av vår högerkant som bäddar för Marre C. Vi sammanfattade första halvlek med slarvigt passningsspel samt att vi skulle vara vaksamma på löpningar de tog bakom vår rygg, på blindsidan, så att säga.
I andra halvlek får vi ju en kanonstart genom det tidiga målet från David Ö. Och även fast Göteborg efter det har några farliga avslut så kände vi ganska tidigt att de inte riktigt hade kraften att jobba in det försprånget, utan istället kan Marre C återigen trycka dit en boll och stänga matchen.
Vi har varit trögstartade i nästan samtliga våra matcher och så även idag. Men idag, precis som i de tidigare matcherna, så har vi jobbat på och blivit starkare och starkare ju längre matcherna har lidit. Det känns riktigt skönt att ta sig till final. Det är något vi har pratat om sedan vi träffades för första gången för snart tre år sedan. Nu ska vi även slutföra detta på bästa sätt!

Göteborgs DFK, Ingmar Österman gör detsamma:

- Vi inleder piggt och är relativt nöjda med första halvlek, då främst första halvan av den. Därför kändes det tungt att ligga under med 1-2 i paus. Snacket i halvtid handlade om att jobba på och först och främst kvittera, för att sedan jobba vidare från det. Men när 3-1-målet kommer så pass tidigt så går luften ur laget totalt. Vi försöker få igång laget igen genom att röra om lite i grytan med diverse byten och så där, men det gav inte tillräcklig effekt idag. Andra halvlek kändes mest som en transportsträcka mer än någonting annat och det är bara att gratulera Stockholm till finalplatsen samt att önska dem lycka till!

Robert Belving som var Byggnads representant på plats utsåg lagens lagspelare. I Stockholm utsågs Oskar Williams för sina avgörande räddningar i början av matchen. Davon Kamousi var den spelare i Göteborgslag som fick ett par snickarbyxor för sitt slit.

Läs direktrapporteringen från matchen

Magnus Bäckström