Schelin och Asllani sänkte Stockholms P98:or

Det Svenska damlandslagets har i förberedelserna till Dam-EM i sommar mött pojklag för att vässa spelet och tuffheten. På måndagen stod Stockholms distriktslag födda 1998 för motståndet. Damlandslaget vann med 2-1 efter mål av Kosovare Asllani och Lotta Schelin.

Matchen mellan Stockholms P98:or och damlandslaget lockade 100-talet åskådare till Vinnarhallen på Bosön. Allt ifrån damallsvenska tränare och spelaragenter som höll ett extra öga på nuvarande och kommande adepter, till barn och ungdomar som ville se sina vänner i P98-laget samt sina idoler i damlandslaget. Tilläggas bör även att detta var Stockholm distriktslag första match tillsammans.

Det blev en tät, jämn och bitvis ganska tuff tillställning där bägge lagen var spelförande i perioder. Ett välorganiserat damlandslag tog ledningen redan innan matchen var minuten gammal då man satte en hög och intensiv press från start. Man lyckades med hjälp av detta vinna bollen högt upp på offensiv planhalva och efter en snygg genomskärare från Lotta Schelin kunde Kosovare Asllani säkert sätta dit ledningsmålet med en behärskad höger bredsida.

Efter den första chocken började P98-laget hitta in mer och mer i matchen och spelrytmen blev allt bättre, mycket tack vare Besard Sabovic. BP-spelaren dominerade stundtals totalt på mittfältet, vilket ledare från båda lagen förstärkte i sina intryck efter matchen.
Dryga kvarten in i matchen skulle så en kvittering komma. Detta sker efter en bollvinst på mittplan och en snabb spelvändning där Dusan Jajic, till vardags hemmahörande i IFK Haninge/Brandbergen, efter fint kombinationsspel distinkt sätter bollen i nät till 1-1.

Första tjugo minuterna av andra halvtimmen (matchen spelades 3x30) så är Stockholms P98:or det klart dominanta laget på banan. Och stundtals trycker man ner samtliga motståndarspelare nedanför mittcirkeln. I samma period skapar man också två riktigt heta lägen där damlandslagets målvakt för dagen, Kristin Hammarström, gör ett par högklassiga ingripanden. Därför kommer damernas ledningsmål lite som en chock. Det är Caroline Seger som vinner en duell till vänster inne i offensivt straffområde och spelar bollen snett-inåt-bakåt där Lotta Schelin möter bollen med vänsterfoten, men får en så kallad "benskyddsträff", dock en lycklig sådan då bollen får en perfekt bana över Stockholmsmålvakten och via ribban hittar in i mål.Caroline Seger i Damlandslaget utmanar spelare i Stockholms distriktslag P98 på Bosön. Foto: Marcus Ericsson, Bildbyrån.

Efter ledningsmålet jämnar spelet ut sig och det tätar även till sig, framförallt på mittplan, där Wilhelm Loeper, Djurgårdens IF FF, med några väl tuffa tacklingar i bakhasorna ådrog sig två gula kort inom kort tid och fick lämna planen. Då detta var en träningsmatch så fick 98:orna sätta in en ny spelare och fortsätta matchen med elva spelare på planen.

I slutet av matchen skapar bägge lagen chanser där Oliver Rodeblad Lowe, BP, har två jättelägen att kvittera. Men återigen gör Kristin Hammarström ett par fantastiska räddningar. Bäst chans för damlandslaget hade Lotta Schelin, men hennes frilägesavslut rensades undan på mållinjen av duktige mittbacken Jonathan Bengtsson, IFK Lidingö FK.

Lennart Wass och Flemming Rossen, Distriktsförbundskapter för P98 ger sin syn på matchen
Det var en mycket jämn match där vår insats bitvis var riktigt bra, framförallt med tanke på att detta var vår första riktiga match tillsammans som lag. Vi är en bit på vägen till att spela det spel vi vill spela och stundtals lyckas vi riktigt bra med det. Vi har en period där vi är riktigt dominanta och spelförande, vilket var väldigt roligt att se. Det var en kul och bra erfarenhet, för både oss och killarna. Att få möta så här pass rutinerade och erfarna spelare kommer göra dessa unga killar mycket gott framöver. Att matchrytmen stundtals blev förryckt på grund av alla byten är något man får räkna med.

Birger "Bigge" Jacobsson, assisterande förbundskapten i damlandslaget och tillika spelarutbildare på Stockholms Fotbollförbund:
Det var en bra och jämn match mellan två lag som gick in för att spela "sitt spel". Vi är oerhört nöjda med aggressiviteten vi har och att vi fullföljer den samt att vi sätter in vår höga press när vi har läge att göra det. Att vi dessutom både vågar och vill spela oss ur trängda lägen trots en bra press från Stockholms P98:or var ett stort plus och någonting vi tar med oss inför framtiden. Det var en bra och givande erfarenhet att få möta lite hårdare spelare som både var kvicka och hade hög teknisk skicklighet.
Stockholms distriktslag P98

Magnus Bäckström