Hammarby och Falcao imponerade i futsal

I inomhusfotbollens klassiska arena Eriksdalshallen uppvisade Hammarbys damer och Falcaos herrlag oslagbart spel i Stadium Futsal Cup. "Bajens" tjejer blev mästare för 12:e gången, och Falcao för andra gången i denna inomhusturnering.

Med sådan positiv statistik fanns det anledning att ha sina funderingar kring dessa två lag. Där fanns å ena sidan ett Hammarby, som haft stora problem i elitfotbollen, men som mentalt, organisatoriskt och känslomässigt startat om. Där fanns på herrsidan ett Falcao som blev mästare redan 2010 och som nu återigen klargjorde att det här är klubben som enbart satsar på futsal, d.v.s. inomhusfotboll.

Eldsjälen i Falcao heter Jan Ahlberg, och att han en gång i tiden blev futsalinspirerad var egentligen en tillfällighet. Den nyfikenhet som väcktes hos honom, när han hörde snacket om hur kul inomhusfotboll var, mynnade så småningom ut i egen ledarroll i futsal. Nu har Jan fått vara med och uppleva hur Falcao både blivit svenska mästare och två gånger Stockholms-mästare.

Stadium Cup-finalen i Eriksdalshallen slutade med 3-1-seger. Över överraskningen Sundbybergs IK. Man kan nog påstå att Falcao alltid är laget som gör avtryck i Eriksdalshallen under finaldagen – ljudliga avtryck alltså. Målvakten Alli Darwich dirigerar och kommenterar högljutt, och anfallen drar fram med snabbhet och bestämdhet.

- Nu kommer ju förbundets satsning på ett futsallandslag, och vi hade fem spelare kallade till första landslagssamlingen, säger Jan Ahlberg. Ett EM-kval väntar, och allt det här kommer att få positiv betydelse för futsal.

Som Falcao spelade i Eriksdalshallen verkar ingenting omöjligt. I finalen mot Sundbyberg försökte sig profilen Peiman Pahlevan på en akrobatisk Zlatan-avslutning, men mål blev det dock inte…

Falcao vann säkert, och ser som synes optimistiskt på framtiden. Andra känner sig mera frågande eftersom organisationstvånget från de världsstyrande blivit så tufft. Nu råder krav på att "seriespelet spelas fullt ut enligt FIFA:s regelverk", och många ledare blir ordentligt stressade av kravet att licensiera även den här delen av fotbollen.

Tydliga tecken på en förändring gavs vid Stadium Futsal Cup i huvudstaden. Flera lag dök aldrig upp vid gruppspelet, exempelvis.

Nåja, kul stämning i hallen var det. Hyfsat publikt intresse också.

Från Kanalplan till Eriksdalshallen är det inte långt, och Hammarbys anhängare trivdes. Efter finalsegern med 3-1 över BP var det dags att se fram mot att spela årets första 11-manna. Segern i futsal blev ett bra avstamp på det år som de grönvita tjejerna hoppas ska leda tillbaka till högsta serienivån.

- Vi gjorde ju stora förändringar redan i fjol, understryker tränaren Pär Lagerström. Jag tror på det nya lagbygget.

När Hammarby bärgade den 12:e (!) futsaltiteln i StFF:s klassiker utropade speakern ofta Helen "Honken" Holmgren såsom målgörare. Andra spelare vars rörelseförmåga och speluppfattning var av extra karaktär var Hanna Olsson, Ellen Gibson, målvaktsprofilen Emelie Ekman och Matilda Agné.

Den senare gjorde en utflykt till Linköping och damallsvenskan, men är nu tillbaka i "Bajen". Precis som Anna Lindblom, 23-årig söderböna som närmast kommer från Djurgården.

Hammarby laddar för nya framgångar i Elitettan. Där kommer man bl.a. att möta Älta, ett talangfullt lag som de grönvita trivts med både i Älta Cup, gruppspelet i Stadium Cup, samt finalspelet. Men att Älta kan och vill underströks under lagets framgångsrika höst. Då gick det friktionsfritt både i div 2 och Victoria Cup.

Fotbollsåret 2013 är igång, nu väntar vi bara på att ishalkan ska försvinna så att utropet "våren är här" kan börja eka…

LEIF EKSTIG