Dubbla semifinalplatser för Stockholm i distriktscuperna

När slutspelet i Cup Kommunal och Byggnads avgjordes helgen den 18-20 januari vann både Stockholms flickor och pojkar sina respektive grupper och är klara för semifinal.

Stockholms distriktlag för pojkar födda 1996 var först ut på söndagen för att försöka bärga en plats i semifinalspelet. Stockholm hade enkelt besegrat Uppland med 7-0 på fredagen och motståndarna Västmanland vann på lördagen med 2-0 mot upplänningarna. Förutsättningarna var alltså att det räckte med oavgjort för Stockholm för fortsatt spel.

Stockholm P96 18-20/1-13

Söndagens kombattanter hade mötts två gånger tidigare med klara Stockholmssegrar båda gångerna, så vilket lag som fick bära favoritskapet var det ingen tvekan om. Gästerna höll på att sätta käppar i hjulet direkt i inledningen. Redan i den första minuten hade Västmanland ett friläge, men skottet var inte bättre än att Oscar Williams kunde rädda.

Det tog drygt fem minuter innan hemmalaget kom in i matchen och började få grepp om spelet. Sen var det om man ska skriva i politiska termer, högervindar som blåste på Bosön. Högerspöken för Västmanlands vänsterkant var Jesper Bolander och William Sheriff som gång på gång kom runt på kanten.

I den tolfte minuten resulterade samarbetet i matchens första mål. Bolander passade in till Sheriff som tog emot bollen i höjd med straffpunkten och säkert sköt in 1-0 till Stockholm. Bolanders framspelningar skulle visa sig vara dagens melodi. Tio minuter före pausvilan stod bajenbacken för ett välavvägt inlägg till klubbkompisen Markus Kettler-Pettersson som satte dit skallen och 2-0 var ett faktum.

Kettler-Pettersson skulle inte bara visa sig vara en målskytt. Tio minuter in i den andra halvleken tog kvicke inhopparen från BP, Nikodemus Granberg, fart och efter ett effektivt samarbete mellan firma Kettler-Pettersson och Granberg var Granberg fri och kunde med en bredsida placera in 3-0.

Efter det målet dog matchen en del och spelet blev lite mer Hawaii-aktigt. Stockholm har ett flertal chanser men skärpan finns inte kvar och istället för större segersiffror kan Västmanland reducera och fastställa slutresultatet till 1-3 genom Martin Springfeldt.

Västmanlands målskytt valdes efter matchen ut till matchens slitvarg av Byggnads representant.

Trots fyra sena återbud i Stockholms trupp var gruppsegern aldrig i fara, det torde tyda på en bra bredd på kunnandet hos spelarna i åldersgruppen. Stockholms lottades att spela hemma mot Göteborg och matchen ska spelas under perioden 16 februari – 17 mars. I den andra semifinalen möts Västerbotten och Småland.

Stockholms flickor hade på pappret en svårare uppgift än pojkarna. Västmanland vann över Uppland med 2-1, men i den matchen spelade inte lagets stjärna, Adelisa Grabus, från start. Stockholm besegrade upplänningarna med 4-0 och var favoriter. Men i gruppspelet i höstas mot Västmanland skrevs segersifforna till 2-1. Men i söndagens match saknade Stockholm Olga Langensköld som var på resande fot.

Stockholm F96 18-20/1-13

Farhågorna besannades dock inte. Trots att Västmanalans även i denna match var det lag som startade bäst. Grabus var på väg igenom, men Angelica Ringstrand i Stockholms mål läste spelet bra och hann bryta djupledsbollen.

Ytterligare ett likhetstecken med pojkmatchen var högerspöket och matchens första mål. Marie Johansson kom runt på högerkanten och inlägget nådde Daniella Novakovic som kunde skjuta in 1-0 efter 15 minuter. Det är skönt att det går att samarbeta över klubbgränserna. Som i pojkmatchen var det en Hammarbyare som spelade fram en AIK-spelare.

Det skulle visa sig att spelarna från Gnaget hade tränat på målskyttet. Fem minuter efter 1-0 målet var det dags för Christina Mårtensson att presentera sig. Mårtenson avancerade på mittplan och cirka 25 meter från mål drog hon på för kung och fosterland. Bollen seglade snyggt över Västmanlands målvakt och i mål. 2-0 till Stockholm.

Västmanland var inte ofarliga och Adelisa Grabus satte Stockholms backar på prov, men antingen var det säkra brytningar av Ellen Gibson och Nora Otterhäll eller så stod Angelica Ringstrand i vägen längst bak.

Stockholm var inte heller helt ofarligt. Klara Berggren hade ett skott i ribban men 2-0 stod sig till paus.

Inledningen av den andra halvleken blir förhållandevis händelsefattig. Det som noterades på chanskontot var Marie Johanssons skott som gick strax utanför. Det dröjer till mitten av halvleken innan det hettar till. Och det är högerbreddaren som slår ett inlägg och efter lite kalabalik hamnar bollen hos Christina Mårtensson som vinner några motlägg och kan skjuta in 3-0 till Stockholm.

Matchen känns nu avgjord och liksom pojkmatchen böljar spelet fram och tillbaka i slutet. Trots ett flertal chanser blir det inga fler mål i matchen. Stockholm vinner med 3-0 och är kvalificerade för semifinal i Cup Kommunal. Till lagens lirare valdes i Stockholm Christina Mårtensson och i Västmanland gick priset till Adelisa Grabus.

I semifinalen väntar Halland på bortaplan. Även här åker Småland upp till Västerbotten för att göra upp om den andra finalplatsen. Matcherna ska spelas under perioden 23 februari – 10 mars.

Läs om matcherna mot Uppland

Läs direktrapporteringen från flickornas match mot Västmanland

Läs direktrapporteringen från pojkarnas match mot Västmanland

Spelartrupperna