”Bigge” blir större - landslaget nästa

Han kallas för "Bigge". Nu är han riktigt big, det vill säga stor. Birger "Bigge" Jacobsson blir assisterande förbundskapten i Pia Sundhages blågula damlandslag.

Det var inte direkt förvånande att Pia fick utmärkelsen Årets tränare av FIFA, mera oväntat då att "Bigge" delvis kommer att lämna Stockholms Fotbollförbund och sin position som spelarutbildare. Birger "Bigge" Jacobsson går ned på halvtid för att även kunna hinna med jobbet som assisterande förbundskapten.

När Pia Sundhage gjorde sig klar för att resa till den internationella FIFA-galan i Zürich knallade "Bigge" iväg till Eriksdalshallen för lokal inomhusfotboll. Därmed får man väl säga att skillnaden mellan den omfattande världsfasaden och distriktsfotboll snabbt klargjorts.

Framöver kommer "Bigge" att blanda tankar om den svenska iskylan med grönare fotbollsmöjligheter i sydligare delar av Europa. Stora internationella utmaningar väntar.

Men han är inte den första spelarutvecklaren på Stockholms Fotbollförbund som lämnar kanslilokalerna på Västra vägen 5 A. För några år sedan var det "Can-Can" Olsson som tog på sig ytterskorna och gick från StFF till SvFF. För "Bigges" del handlar det om delad tjänst på två ställen i Solna.

Lokalutrymmet i Stockholms Fotbollförbund blir hans arbetsplats även i framtiden - alternativet blir att knalla iväg till nya Friends Arena, dit riksförbundet flyttat.

Fotbollen har inte enbart varit en aktiv nöjestripp för "Bigge". Först blev det A-lagsfotboll i Älvsjö AIK, söderklubben som på herrsidan hade en gyllene tid i slutet på 60-talet. 1974 spelade han sitt första allsvenska derby – i Djurgården mot AIK – och året därpå gjorde denne försvarare sitt första allsvenska mål.

Men "Bigge" ville mer, snart nog väntade studier på GIH, och 1987 var den stabile stockholmaren examinerad. Trygg, glad, koncentrerad och handlingskraftig har han sedan 2007 tagit hand om spelarutvecklingen i Stockholms Fotbollförbunds stora upptagningsområde. Nu går han vidare och låter även damfotbollens värld bli till en utmaning.

Älvsjöförsvararen som en gång tränades av gamle svenske mästaren "Sump-Hugo" Andersson, och hade tre bröder Leback som lagkompisar, flyttar nu ut sitt fotbollskunnande över många nationsgränser.

Lycka till, säger Stockholmsfotbollen.