Årets unga eldsjäl finns i Nynäshamn

- Fotboll är det roligaste som finns, tycker nynäshamnsbon Javier Villegas.

Än så länge är hans fotbollsglädje koncentrerad till hemorten, men snart kan det handla om en rikskändis.

Javier är nämligen en av finalisterna i TV-sända Eldsjälsgalan den sista februari.

Många i Nynäshamns IF tyckte att säsongen 2012 var tung. Herrarnas A-lag hade i div 5 Södra såväl Tullinge TP som Sköndals IK bakom sig, ändock flyttades laget ned till sexan. Anledningen till denna trista verklighet stod att finna i att många Stockholms-lag ramlade ur trean, vilket innebar en kedjereaktion neråt.

I år lirar Nynäshamns IF i div. 6 E.

Idrotten har haft ett säkert fäste i den här skärgårdsmetropolen. Här fanns olympiska segelbåtar redan 1912, året då Nynäshamns stationshus användes som presscenter. Men fem år senare bildades Nynäshamns IF, och fotbollsintresset bara växte och växte.

Nu skriver vi 2013 och Nynäshamn tog avstamp inför den nya säsongen genom att med ett nytt lag deltaga i den stora inomhusturneringen Stadium Futsal Cup. Spännande, men det blev större rubriker i Nynäshamns-Posten när Javier Villegas blev nominerad till Eldsjälsgalan i TV 4.

17-åriga Javier Villegas har verkligen fotboll som sin favoritsport. Han är aktiv som spelare, knattetränare och domare.

- När jag fick höra att jag hade blivit utvald som en av finalisterna till TV-galan kunde jag först inte tro det, säger han i Nynäshamns-Posten.

- Nu har jag smält det, och är väldigt glad.

Som 11-åring började Javier att spela fotboll i Nynäshamns IF. Fram till förra året var han en av spelarna i klubbens duktiga P95-lag. Många av dessa ungdomar ingår nu i den seniortrupp som till våren ska försöka bli dominant i Stockholms sjätte division.

I det underlag som har tagits fram inför Eldsjälsgalan står att Javier Villegas är en glädjespridare och att han aldrig glömmer bort de minsta, blyga och lite tysta. Själv understryker han att barn utvecklas olika fort. "Men alla utvecklas och det är det viktigaste…"

Så här i smällkalla vintern håller han en träning i veckan med P04-laget. Dessutom tränar han själv två gånger i veckan med herrlaget.

Men snart är det dags för en längre utflykt än till Via-hallen. Snart är det dags att ta sig ned till Lisebergshallen i Göteborg, där Årets Eldsjäl, Årets Unga ledare och Årets förening ska utses.

I höstas blev Javier utsedd till årets Nifare. Nu är denne tonåring en omtalad fotbollsälskare i hela landet.