Ordföranden har ordet - 2012-12-21

Fotbollsåret 2012 närmar sig sitt slut. Vi hade i år rekordmånga lag som deltog
i S:t Eriks-Cupen. Inför nästa år är det ännu fler lag som vill vara med - ytterligare 300 lag! Det är mycket glädjande. Den största ökningen sker när det gäller lag från Stockholms kommun, hela 80 % av ökningen sker där vilket ytterligare skärper kravet på fler fotbollsplaner.

I år var första gången som Föreningscertifikatet tillämpades. Alla klubbar ställde sig bakom certifikatet och lovade därmed att följa spel- och startgaranti, nolltolerans, förbundets ledord och att inte värva spelare under 15 år. Jag vågar mig inte på en utvärdering av hur väl det har fungerat men jag kan konstatera att det bara kommit in någon enstaka anmälning till förbundet om övertramp mot certifikatet och att många uttryckt sin uppskattning över att förbundet tagit detta initiativ. Vi som hade förmånen att vara med i regnet på Skytteholm under Sanktanfinalerna kunde glädjas åt bra fotboll och spännande finaler.
I Damallsvenskan har Tyresö FF haft ett fantastiskt år som kröntes med SM-guldet som säkrades i sista matchen. Ett stort, varmt grattis till Tyresö FF! Tyvärr fick både AIK och Djurgården lämna högsta serien och kommer nästa år att tillsammans med Hammarby spela i den nya Elitettan.
I Herrallsvenskan var AIK länge med i toppstriden men slutade på en hedrande fjärdeplats. BP lyckades avancera och kunde fira att de får spela i Allsvenskan nästa är. Stort grattis, BP!
I år har styrelsen ägnat en hel del åt frågan om hur talangutvecklingen kan förbättras i klubbarna. Vi har haft ett välbesökt dialogmöte med damföreningarna om hur matchningen kan förbättras. Skall vi övergå till rak serie? En direkt effekt av mötet blev att vi på representantskapet beslutade om en undre åldersgräns på 15 år inom seniorfotbollen på damsidan. Dialogen kommer att fortsätta under 2013.
På herrsidan har vi under en längre tid varit dåliga på att få fram landslagsspelare. Vad kan vi göra annorlunda och bättre inom Stockolmsfotbollen för att utveckla talanger, utbilda dem till elitspelare och fostra dem till nationell toppklass? Styrelsen har tillsatt en projektgrupp under namnet "En elva med nollåttor" som har i uppdrag att göra en analys avseende hinder och möjligheter. Gruppen, som leds av Johan Werner från styrelsen, skall vara klar med sitt arbete till sommaren.
Arbetet sker i dialog med de största pojk-föreningarna och vi har även ett konstruktivt samarbete med SEF (Svensk Elitfotboll som organiserar klubbarna i allsvenskan och superettan). Det har resulterat i att vi nu kan erbjuda också våra klubbar i förbundet att delta i en provomgång med certifiering av klubbar som har ett dokumenterat bra sätt att arbeta med talangutveckling. Certifieringen innebär ett gediget och mycket omfattande arbete som tar ganska stora resurser i anspråk men bidrar samtidigt till ett systematiskt utvecklingsarbete och resulterar i en poäng som kan jämföras mellan klubbar med utvecklad spelarutbildning. Det här innebär att vi i Stockholms FF går före andra distrikt. Från styrelsens sida vill vi säkerställa att det inte bara är de fyra SEF-föreningarna utan även andra klubbar med välutvecklad spelarutbildning och elitförberedande verksamhet som kan få bevis på, och stöd för, sin utbildningskvalitet.
Jag ser fram emot fotbollsåret 2013 med stor förväntan. EM på hemmaplan i sommar kan bli en fantastisk fotbollsfest som kulminerar med finalen på Friends arena 28 juli. Det ska bli riktigt kul! Inom förbundet vill utnyttja detta tillfälle för att lyfta damfotbollen även på bredden. Styrelsen har beslutat att göra lördagen 25 maj till Damfotbollens dag. Mer information om detta kommer efter helgerna.
Jag hoppas att ni alla fotbollsaktiva skall få en skön julhelg. Det är ni som gör det möjligt för tiotusentals barn och unga att få glädjas och utvecklas med fotbollen. Det är alla ni som gör att fotbollen är vår största publiksport som engagerar en mycket stor del av stockholmarna. Fotbollen bärs upp av tusentals människors ideella engagemang. Jag vill rikta ett varmt tack till alla föreningsaktiva, ansvariga i styrelser och lagledare, tack till tränare och domare, tack till alla kloka engagerade fotbollsvänner i kommittéer och styrelser och tack till vår fantastiska personal på kansliet och ute i föreningarna. Ni gör ett fantastiskt arbete. Utan er skulle fotbollen inte finnas.
God Jul och Gott nytt år!
Ylva Johansson
ordförande