Nya hallar, nya vintersatsningar!

Snöfylld vinter igen, ändå snackar vi fotboll. Kanske styrketräning utomhus, kanske futsal inomhus. Några klubbar upplever dessutom nya fotbollshallar. Som Norsborgs IF exempelvis.Snöfylld vinter igen, ändå snackar vi fotboll. Kanske styrketräning utomhus, kanske futsal inomhus. Några klubbar upplever dessutom nya fotbollshallar. Som Norsborgs IF exempelvis.

Maxihallen i Botkyrka kommun byggdes på 90-talet, och en av hockeyklubbarna som gladdes åt utvecklingen var Norsborgs IF. Men med åren minskade hockeyintresset, till slut fattade kommunen beslut om att låta hockeyhallen bli fotbollshall.

- Bra, tyckte Norsborgs IF som fått uppleva hur vintersporten hockey allt mera hamnat i obemärkthetens dunkel. Däremot var fotbollsintresset stort hos ungdomarna, något som understryks av 13 anmälda lag till S:t Eriks-Cupen 2013.

Den 10 december var det stor ledarträff i Norsborgs IF. En klassisk förening laddade för nya utmaningar – tänk att man i området spelade fotboll för fullt redan för 110 år sedan. Och nu hade utvecklingen kommit så långt som till en fotbollshall.

I oktober invigdes Maxihallen. Enligt det avtal som hade gjorts ett halvår tidigare skulle kommunen stå för hela ombyggnaden. Isen var borta, konstgräs på plats. Inte bara Norsborgs IF jublade, här skulle även andra klubbar typ Arameiska-Syrianska, Assyriska Botkyrka, IFK Tumba, Nackdala IF, Pappas Pojkar, Tullinge TP, Santiago Wanderers, Konyaspor, Grödinge och Norsborgs FF lira fotboll.

En viss kritik framkom så småningom från framför allt föräldrar, detta därför att en och annan tyckte det var för kallt i hallen. Uppenbarligen hade dessa kritiker aldrig upplevt ishockeyns förutsättningar i denna hall tidigare – hockeyföräldrarna klagade aldrig…

- Vi är jättepositiva till hallen, nu kan vi bedriva fotbollsverksamhet året runt, säger Laila Sundberg på Norsborgs IF:s kansli.

Även Djurgårdens IF snackar om fotbollsutmaningar under tak. I början på december hölls invigningstal av idrotts- och stadsbyggnadsrådet Regina Kevius och Per Björkman från Johan Björkmans stiftelse. Platsen var Hjorthagens idrottsplats, där det nu står en fotbollshall. Runt tio miljoner kostade det att bygga den hall som stöttades med insamlade 800 000 kronor av Djurgårdens supportrar.

- Den här fotbollshallen kommer att få väldigt stor betydelse, framför allt för hela vår ungdomsverksamhet, kommenterade managern Magnus Pehrsson.

- När det gäller A-laget kommer vi att flytta från Bosön, där vi haft väldigt bra förutsättningar. Nu får vi likvärdiga förutsättningar, men det blir ju vårt eget och vi kan lättare styra tiderna.

Mera inomhusfotboll. Nu är vi inne i en tid då lokala turneringar ger glädje och förhoppningar om en kommande genuin utomhussäsong. Tag bara Hammarbys damlag, som i julmånaden decembers inledning spelade hem Älta Cup.

I finalen besegrades Älta IF, samma söderklubb som "Bajen" år 2013 ska möta i nya Elitettan. Men innan de båda konkurrenterna laddar för dessa 11-mannadrabbningar så ska de mötas ytterligare en gång i futsal.

Mellandagarna är traditionellt en tid som fascinerar av den enkla anledningen att det då handlar om Stockholms Fotbollsförbunds klassiska inomhusturnering. Hammarbys damer är titelförsvarare efter 4-0-final mot Vasalunds IF i årets turnering.

I kommande Stadium Futsal Cup drabbar "Bajen" den 28 december ihop med Sundbybergs IK, därefter Älta IF samt Järla IF. Fortsättning följer.

Kommunbesök är någonting som StFF:s Anläggningskommitté prioriterar. Årets sista utflykt gick till Nacka. I den här kommunen ligger Quesadahallen, men det stora samtalsämnet blev inte hallar utan konstgräs. Av kommunens 18 föreningar är Boo FF med sina 2300 spelare störst. En av Stockholms största.

Klubben har klagat över bristfälliga omklädnings- och toalettutrymmen på Boovallen, och här har nu lovats kommunala insatser. Då närboende har klagat över kvällsverksamhetens ljud och ljus kan fotbollssatsningen i närheten av Tollare folkhögskola ses som något positivt.

I detta område planeras dessutom 800 nya lägenheter, varför en satsning på konstgräs och belysning har fått tummen upp i Nackas stadshus. Räkna med belysning och konstgräs för 11-manna samt 7-manna. Avtal beräknas bli klart 2013.

Vi sitter och snackar fotboll inne i stadshuset och bara en crosspassning därifrån ligger Nacka IP. Här bygger Järla IF ett klubbhus med egna medel, och då inkluderas även omklädningsrum. Bra, tycker spelare och domare som haft problem med omklädningsrum i många år.

Under själva konstgräsplanen ligger rör som skulle kunna bjuda på en uppvärmd plan. Detta är fortfarande en framtidstanke, så än så länge får kommunens lirare glädja sig åt att snöröjning av konstgräsplanen påbörjas vecka 6 2013.

Vintern är här, julen är här, men fotboll lirar vi året runt. Ute som inne.

LEIF EKSTIG