Ordföranden har ordet - 2012-11-05

Bättre matchning och bättre matcher

För två veckor sedan stod i vi regnet på Skytteholms IP och följde de spännande finalerna i Sanktan. Spelarnas glädje när de vann, ibland efter dramatiska straffsparkar, och tvåornas besvikelse direkt efter slutsignalen. Starka känslor. Många talangfulla spelare som vi hoppas skall få chans att utvecklas maximalt.

Då gäller det bland annat att få rätt matchning i sin klubb. Tyvärr är det många duktiga talanger som idag inte får det inom damfotbollen. Orsakerna är flera: avsaknad av en flickallsvenska, mycket ojämn kvalitet i reservlagsserien, borttaget utlåningssystem, unga tonåringar som får ta steget upp till seniorspel alltför tidigt mm. För att diskutera detta och annat som är aktuellt inom damfotbollen inbjöd förbundet damföreningarna till ett möte i slutet av augusti. Det blev fullsatt! 20 föreningar kom och vi diskuterade bl.a. möjligheten att införa rak serie inom damfotbollen upp till och med div 2 i nya seriesystemet. Det viktigaste skälet för detta är att skapa bättre och jämnare matcher än dagens reservlagsserie kan erbjuda. Men då krävs också tydliga och skarpa regler för vilka spelare som får användas. Många andra distrikt har rak serie och har sådana väl fungerande regler. Argumentet emot är oron för att vi skulle få en situation där de bästa lagen i en serie inte kan flyttas upp för att deras eget A-lag blockerar. Mötet mynnade inte ut i något glasklart ställningstagande. De flesta föreningar var öppna för förändringar men alla var inte säkra på hur. En annan fråga som diskuterades och där åsikterna var både starka och samstämmiga var problemet med alltför unga tjejer i seniorspel. Brist på spelare i vissa föreningar gör att hela lag bestående av 13 - 14-åringar flytas upp i seniorspel. Det är inte bra varken för spelarnas utveckling eller matchernas kvalitet.
Styrelsen har diskuterat utmaningen att skapa bättre matchning inom damfotbollen både före och efter mötet med damföreningarna. Vi har kommit fram till att det behövs en åldergräns om 15 år för seniorspel inom damfotbollen. Styrelsen föreslår därför att representantskapet 22 november skall besluta om max två spelare under 15 år i laguppställningen i seniorfotbollen i damserierna.

Styrelsen tror även att en rak serie skulle leda till bättre matchning men eftersom de berörda föreningarna inte hade en klar och gemensam uppfattning om detta så väljer styrelsen att inte lägga något förslag till representantskapet nu i november utan att fortsätta att diskutera frågan om bättre matchning med föreningarna. Om det blir aktuellt med en ändring av systemet inför 2014 kommer styrelsen att kalla till ett extra representantskap i augusti nästa år för att behandla ett sådant förslag.
Nu vill jag uppmana er som är engagerade i damfotbollen och dess utveckling att delta i diskussionen om hur vi skall förbättra matchningen av våra talanger.
Till sist vill jag varmt gratulera Tyresö FF som tog hem SM-guldet i lördags. Oerhört starkt!
Ylva Johansson
ordförande